Ciasto z mandarynkami i budyniem
Ciasto z mandarynkami i budyniem to pyszna i łatwa do przygotowania sałatka deserowa. Delikatne ciasto, puszysty budyń i soczyste mandarynki tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Idealne na niedzielne popołudnie lub jako słodka przekąska na spotkaniach rodzinnych. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Zetrzyj skórkę 1 mandarynki na drobnej tarce.
- Odkrój końce mandarynek, obierz je i pokrój na plasterki.
- Posmaruj foremkę masłem i wysyp mąką, o kształcie 26 x 20 cm.
- Posiekaj jedną mandarynkę na drobne kawałki.
- Rozbij 2 jajka do miski, dodaj szczyptę soli i 100 gramów cukru, następnie energicznie ubij mikserem.
- Dodaj 150 gramów oleju słonecznikowego do miski z jajkami, kontynuuj mieszanie.
- Dodaj 150 ml wody do miski i ponownie wymieszaj.
- Dosiej 220 gramów mąki i 10 gramów proszku do pieczenia, zblenduj składniki na jednolitą masę.
- Dodaj startą skórkę mandarynki do ciasta i wymieszaj.
- Nałóż ciasto do foremki, ułóż na wierzchu plasterki mandarynek.
- Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz ciasto z mandarynkami i budyniem przez około 40 minut, aż stanie się złociste i suchy patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z mandarynkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również