Ciasto z mandarynkami i budyniem

Ciasto z mandarynkami i budyniem to pyszna i łatwa do przygotowania sałatka deserowa. Delikatne ciasto, puszysty budyń i soczyste mandarynki tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Idealne na niedzielne popołudnie lub jako słodka przekąska na spotkaniach rodzinnych. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj skórkę 1 mandarynki na drobnej tarce.
  2. Odkrój końce mandarynek, obierz je i pokrój na plasterki.
  3. Posmaruj foremkę masłem i wysyp mąką, o kształcie 26 x 20 cm.
  4. Posiekaj jedną mandarynkę na drobne kawałki.
  5. Rozbij 2 jajka do miski, dodaj szczyptę soli i 100 gramów cukru, następnie energicznie ubij mikserem.
  6. Dodaj 150 gramów oleju słonecznikowego do miski z jajkami, kontynuuj mieszanie.
  7. Dodaj 150 ml wody do miski i ponownie wymieszaj.
  8. Dosiej 220 gramów mąki i 10 gramów proszku do pieczenia, zblenduj składniki na jednolitą masę.
  9. Dodaj startą skórkę mandarynki do ciasta i wymieszaj.
  10. Nałóż ciasto do foremki, ułóż na wierzchu plasterki mandarynek.
  11. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  12. Piecz ciasto z mandarynkami i budyniem przez około 40 minut, aż stanie się złociste i suchy patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
  13. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Ciasto z mandarynkami i budyniem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z mandarynkami i budyniem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up