Ciasto Pijak z Herbatnikami na Biszkopcie

Ciasto Pijak z Herbatnikami na Biszkopcie to pyszny deser, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom słodkości. Kombinacja chrupiących herbatników, kremowego kremu i delikatnego biszkoptu sprawia, że jest to idealna propozycja na przyjęcia i spotkania rodzinne. Przepis na to ciasto jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyci każdego łasucha.

Składniki

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Ubijać białka na sztywno, dodając cukier partiami.
  4. Dodawać po jednym żółtku, jednocześnie miksuje.
  5. Dodać proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i pszenną, delikatnie wymieszać.
  6. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, sprawdzając patyczkiem.
  8. Masa budyniowa:
  9. Miksować żółtka z cukrem.
  10. Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, mleko i esencję waniliową.
  11. Gotować mieszankę mleka i wymieszanego wcześniej budyniu.
  12. Odstawić budyń do wystudzenia.
  13. Ucierać masło i dodawać partiami budyń, mieszając.
  14. Placek makowo-kokosowy:
  15. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem.
  16. Ubijać białka, dodając stopniowo cukier.
  17. Delikatnie dodać mieszankę maku i wiórków.
  18. Piec w formie przez około 25 minut.
  19. Składanie ciasta:
  20. Nasączyć biszkopt ponczem.
  21. Na biszkopt nałożyć dżem.
  22. Na dżem położyć placek makowo-kokosowy.
  23. Następnie dodać masę budyniową.
  24. Ułożyć namoczone biszkopty, przyciskając do siebie.
  25. Polewa czekoladowa:
  26. Rozpuścić czekoladę mleczną z mlekiem w kąpieli wodnej.
  27. Polewać ciasto polewą czekoladową.
  28. Gotowe! Pyszne ciasto Pijak z herbatnikami na biszkopcie jest gotowe do podania! Smacznego!
Ciasto Pijak z Herbatnikami na Biszkopcie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto Pijak z Herbatnikami na Biszkopcie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up