Ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika

Przepis na ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać mąkę, wodę, drożdże, oliwę, sól i odrobinę cukru, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Po wyrośnięciu w foremce, można je posmarować sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Następnie piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie chrupiące i dobrze zarumienione. Gotowe danie świetnie smakuje i zaspokoi głód każdego miłośnika pizzy.
Składniki
Przygotowanie
- Do miski odważamy 600 g mąki tortowej i dodajemy 20 g soli
- W oddzielnej misce mieszamy wodę o temperaturze pokojowej z 3 g suchych drożdży
- Wlewamy mieszankę wody z drożdżami do miski z mąką, dokładnie mieszamy.
- Wyrabiamy ciasto na czystym blacie przez około 15 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Przygotowujemy spore naczynie, smarujemy je oliwą, a następnie układamy ciasto i dodajemy kilka kropel oliwy na wierzch.
- Zakrywamy ciasto folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 20 godzin w chłodnym miejscu.
- Po wyrośnięciu ciasta, przygotowujemy sos pomidorowy: na oleju smażymy czosnek, dodajemy oregano i przecier pomidorowy
- Przygotowujemy składniki do pizzy: ścieramy ser mozzarella, kroimy tuńczyka, kiełbasę chorizo, pieczarki i karczochy.
- Zagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (góra-dół) i smarujemy blaszkę na pizzę oliwą.
- Rozprowadzamy ciasto na blaszce, nakładamy sos pomidorowy i równomiernie rozkładamy składniki na pizzy.
- Pieczemy pizzę w nagrzanym piekarniku przez około 11-12 minut, aż będzie dobrze zarumieniona.
- Po upieczeniu kroimy pizzę i podajemy
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również