Ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika

Przepis na ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika jest prosty i szybki do przygotowania. Wystarczy wymieszać mąkę, wodę, drożdże, oliwę, sól i odrobinę cukru, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Po wyrośnięciu w foremce, można je posmarować sosem pomidorowym i posypać ulubionymi dodatkami. Następnie piec w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie chrupiące i dobrze zarumienione. Gotowe danie świetnie smakuje i zaspokoi głód każdego miłośnika pizzy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski odważamy 600 g mąki tortowej i dodajemy 20 g soli
  2. W oddzielnej misce mieszamy wodę o temperaturze pokojowej z 3 g suchych drożdży
  3. Wlewamy mieszankę wody z drożdżami do miski z mąką, dokładnie mieszamy.
  4. Wyrabiamy ciasto na czystym blacie przez około 15 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  5. Przygotowujemy spore naczynie, smarujemy je oliwą, a następnie układamy ciasto i dodajemy kilka kropel oliwy na wierzch.
  6. Zakrywamy ciasto folią i pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 20 godzin w chłodnym miejscu.
  7. Po wyrośnięciu ciasta, przygotowujemy sos pomidorowy: na oleju smażymy czosnek, dodajemy oregano i przecier pomidorowy
  8. Przygotowujemy składniki do pizzy: ścieramy ser mozzarella, kroimy tuńczyka, kiełbasę chorizo, pieczarki i karczochy.
  9. Zagrzewamy piekarnik do 250 stopni C (góra-dół) i smarujemy blaszkę na pizzę oliwą.
  10. Rozprowadzamy ciasto na blaszce, nakładamy sos pomidorowy i równomiernie rozkładamy składniki na pizzy.
  11. Pieczemy pizzę w nagrzanym piekarniku przez około 11-12 minut, aż będzie dobrze zarumieniona.
  12. Po upieczeniu kroimy pizzę i podajemy
Ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto na pizzę na dużą blachę z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up