Ciasto na kefirze z dżemem

Ciasto na kefirze z dżemem to prosty i szybki przepis na pyszne i puszyste ciasto, które świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub słodki deser. Dzięki dodatkowi aromatycznego dżemu ciasto zyskuje wyjątkowy smak i jest doskonałą propozycją dla miłośników słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W kolejce dodajemy do miski: 2 jajka, 60g cukru, 1 łyżeczkę olejku waniliowego, 80ml oleju roślinnego i 100ml mleka.
  2. Wymieszaj składniki na gładką masę.
  3. Dodaj 200g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 20cm, wysmaruj ją masłem albo olejem.
  5. Wlej do tortownicy połowę ciasta i rozprowadź je równomiernie.
  6. Na rozłożone ciasto dodaj około 8 łyżeczek dżemu.
  7. Wykorzystaj wykałaczkę, żeby delikatnie wymieszać dżem z ciastem.
  8. Wlej resztę ciasta na dżem i rozprowadź je równomiernie.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 30 minut.
  10. Po upieczeniu ciasta, pozostaw je do ostygnięcia.
  11. Posyp ciasto cukrem pudrem przed podaniem
  12. Smacznego!
Ciasto na kefirze z dżemem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto na kefirze z dżemem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up