Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

To pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to idealna propozycja na letnie popołudnie. Delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru i chrupiącej kruszonki to połączenie, które zadowoli każde podniebienie. Doskonałe zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Spróbuj tego prostego w wykonaniu przepisu i rozkoszuj się smakiem sezonowych owoców!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć 25 g świeżych drożdży do miski i zasypać 1 łyżką cukru
  2. Przesiać 4 szklanki mąki pszennej do dużej miski (lub misy miksera), dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 jajka, pół szklanki cukru, 1/4 łyżeczki soli, wyrośnięty rozczyn i wyrabiać ciasto przez 5 minut.
  3. Dolać 120 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, kontynuować wyrabianie ciasta przez kolejne 5-10 minut, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po wyrośnięciu ciasta, przelać je do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 x 35 cm.
  5. Myć i kroić około pół kilograma rabarbaru na kawałki, układać je na wierzchu ciasta.
  6. Odstawić ciasto na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  7. W międzyczasie przygotować kruszonkę: wymieszać 2/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 50 g miękkiego masła, aż powstaną grudki ciasta.
  8. Posypać wierzch ciasta przygotowaną kruszonką.
  9. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up