Ciasto drożdżowe z kaszą gryczaną i serem

Ciasto drożdżowe z kaszą gryczaną i serem to pyszna i oryginalna kombinacja smaków. Połączenie delikatnego ciasta z chrupiącą kaszą gryczaną i aromatycznym serem daje niezwykły efekt. Doskonałe jako słodka przekąska do kawy lub deser na przyjęcia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy 200 ml ciepłego mleka.
  2. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę drożdży do ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
  3. W misce mieszamy 300 g mąki z 1/3 łyżką soli.
  4. Dodajemy do mąki roztopione 40 g masła oraz aktywowane drożdże z mlekiem.
  5. Zagniatamy składniki, aż uzyskamy miękkie ciasto.
  6. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia przez 30 minut.
  7. Po wyrośnięciu ciasta, dzielimy je na 12 równych części.
  8. Każdą część ciasta formujemy na placek i na środku kładziemy nadzienie (np
  9. Zlepiajemy brzegi ciasta, formując bułeczki z nadzieniem
  10. W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy 2-3 łyżeczki sody i gotujemy przez 30 sekund.
  11. Każdą bułeczkę zanurzamy na chwilę w gotującej wodzie sodowej.
  12. Wykładamy blachę do pieczenia i przekładamy na nią bułeczki.
  13. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane.
  14. Po upieczeniu, smarujemy bułeczki masłem.
  15. Ciasto drożdżowe z kaszą gryczaną i serem jest gotowe do podania
Ciasto drożdżowe z kaszą gryczaną i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z kaszą gryczaną i serem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up