Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady i delikatnego kremu karpatkowego. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a krem ma idealnie gładką i kremową konsystencję. To połączenie sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia, idealne zarówno na specjalne okazje, jak i na codzienne łakocie.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku podgrzewamy razem olej, wodę, cukier i kakao na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  2. Odstawiamy masę do wystudzenia.
  3. Ubijamy białka z solą na sztywno, stopniowo dodając cukier, następnie stopniowo dodajemy żółtka.
  4. Powoli dodajemy wystudzoną masę do piany jajkowej, delikatnie mieszając.
  5. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, stopniowo dodajemy do masy jajkowej.
  6. Przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy.
  7. Po upieczeniu studzimy ciasto, przekrawamy na dwa blaty.
  8. Przygotowujemy poncz z soku porzeczkowego, wody, soku z cytryny i opcjonalnie cukru.
  9. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie.
  10. Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy do niej serki waniliowe z rozpuszczoną żelatyną.
  11. Nasączamy blaty ciasta ponczem, smarujemy dżemem z porzeczki i kremem.
  12. Składamy ciasto w dwie warstwy, przykrywamy drugim blatem.
  13. Dekorujemy wiórkami z mlecznej i gorzkiej czekolady.
  14. Schładzamy ciasto w lodówce przez minimum 3 godziny (najlepiej całą noc).
  15. Gotowe! Smacznego!
Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up