Ciasto bez glutenu i cukru

Ciasto bezglutenowe i bez dodanego cukru to idealna propozycja dla osób dbających o zdrowie. Przekształcające się w prawdziwy raj dla podniebienia, to ciasto nie tylko pozbawione jest glutenu oraz rafinowanego cukru, ale także zachwyca niezwykłym smakiem. Doskonałe na spotkania ze znajomymi czy rodzinne uroczystości, sprawi, że nawet osoby bez specjalnych wymagań dietetycznych sięgną po kolejny kawałek. Doskonałe i przepyszne!

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie miksera umieść jaja, cukier i szczyptę soli
  2. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia oraz 2 łyżki sody.
  3. Stopniowo dodawaj 2 szklanki bezglutenowej mąki
  4. Dodaj 3 szklanki utartej na dużych oczkach marchewki, 3 łyżeczki cynamonu i szklankę bakalii pokrojonych (np
  5. Wymieszaj całość dokładnie.
  6. Przełóż ciasto do blaszki o wymiarach 26x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika ogrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 50 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj masę na wierzch ciasta: w misie miksera ucieraj kostkę miękkiego masła z pół szklanki cukru pudru.
  9. Dodaj 500g naturalnego serka Philadelphia i sok z całej cytryny
  10. Po upieczeniu ciasta i wystudzeniu wyłóż masę serową na wierzch ciasta, wyrównaj.
  11. Obsyp ciasto wiórkami kokosowymi.
  12. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki
Ciasto bez glutenu i cukru

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto bez glutenu i cukru, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up