Ciasto z malinami i borówkami

Ciasto z malinami i borówkami to pyszna kombinacja owoców, która zadowoli każde podniebienie. Świeże maliny i soczyste borówki nadają ciastu intensywny smak i delikatną konsystencję. Doskonałe połączenie słodyczy i kwaśności sprawia, że jest to idealna propozycja na letnie popołudnie lub spotkanie ze znajomymi. Proste w wykonaniu i niezwykle aromatyczne - to ciasto z pewnością zaskoczy i zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj owoce (jagody) umyj i osusz.
  2. Posyp owoce 2 łyżkami mąki pszennej, wymieszaj i odstaw.
  3. W misie ubijaj 4 jajka mikserem, stopniowo dodawaj 3/4 szklanki cukru, aż masa stanie się jasna i puszysta (ok
  4. Dodaj esencję waniliową i powoli wlej pół szklanki oleju, miksując do połączenia.
  5. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia, delikatnie mieszając bez grudek.
  6. Nagrzej piekarnik do 170 stopni C.
  7. Dodaj owoce do masy ciasta, delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wierzch ciasta można posypać dodatkowymi owocami.
  10. Piecz ciasto przez około 45-60 minut, aż do suchego patyczka.
  11. Jeśli używasz wąskiej formy, czas pieczenia może być dłuższy.
  12. Wyjmij ciasto z piekarnika, studź.
  13. Posyp cukrem pudrem lub polij lukrem przed podaniem.
  14. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z malinami i borówkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z malinami i borówkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up