Blok czekoladowy bez mleka w proszku
Blok czekoladowy bez mleka w proszku to pyszna i prosty do przygotowania deser, który zadowoli nie tylko osoby nietolerujące laktozy. Składniki potrzebne do przygotowania Bloku czekoladowego to: gorzka czekolada, mleko roślinne, masło roślinne, syrop klonowy, cukier pudr, kakao, sól i posiekane orzechy. Całość wymieszaj i podgrzej, a następnie przelej do foremki i odstaw do stężenia. Gotowy deser możesz udekorować dodatkową posypką czekoladową lub orzechami. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuścić 100 g masła, 300 g gorzkiej czekolady (72%) i 150 g płynnego miodu w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa czekoladowa.
- Dodać pokrojone orzechy laskowe, pokrojone suszone morele oraz 75 g rodzynek do masy czekoladowej i wymieszać.
- Dodać 250 g rozdrobnionych herbatników do masy czekoladowej i ponownie wymieszać, aż herbatniki zostaną pokryte masą.
- Przełożyć masę do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 10 cm.
- Wyrównać masę i delikatnie docisnąć, aby pozbyć się pustych przestrzeni między herbatnikami.
- Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc, aby się stężało.
- Po wyjęciu ciasta z foremki, pozostawić je na powierzchni roboczej na chwilę, aby osiągnęło temperaturę pokojową, a następnie pokroić na kawałki przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Blok czekoladowy bez mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również