Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku to pyszna i prosty do przygotowania deser, który zadowoli nie tylko osoby nietolerujące laktozy. Składniki potrzebne do przygotowania Bloku czekoladowego to: gorzka czekolada, mleko roślinne, masło roślinne, syrop klonowy, cukier pudr, kakao, sól i posiekane orzechy. Całość wymieszaj i podgrzej, a następnie przelej do foremki i odstaw do stężenia. Gotowy deser możesz udekorować dodatkową posypką czekoladową lub orzechami. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić 100 g masła, 300 g gorzkiej czekolady (72%) i 150 g płynnego miodu w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa czekoladowa.
  2. Dodać pokrojone orzechy laskowe, pokrojone suszone morele oraz 75 g rodzynek do masy czekoladowej i wymieszać.
  3. Dodać 250 g rozdrobnionych herbatników do masy czekoladowej i ponownie wymieszać, aż herbatniki zostaną pokryte masą.
  4. Przełożyć masę do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 x 10 cm.
  5. Wyrównać masę i delikatnie docisnąć, aby pozbyć się pustych przestrzeni między herbatnikami.
  6. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc, aby się stężało.
  7. Po wyjęciu ciasta z foremki, pozostawić je na powierzchni roboczej na chwilę, aby osiągnęło temperaturę pokojową, a następnie pokroić na kawałki przed podaniem.
  8. Smacznego!
Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Blok czekoladowy bez mleka w proszku, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up