Biała dama - ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji

Biała dama to pyszne i puszyste ciasto, inspirowane przepisem siostry Anastazji. Delikatna masa biszkoptowa przełamana kremem i posypana migdałami stanowi idealną propozycję dla miłośników słodkości. To doskonała propozycja na domowe przyjęcia i spotkania rodzinne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu:
  2. Ubijanie białek: Ubijamy 6 białek na sztywną pianę, dodając stopniowo 3/4 szklanki cukru.
  3. Dodawanie żółtek: Po uzyskaniu sztywnej piany zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 6 żółtek, wlewamy 1 łyżeczkę pomarańczowego ekstraktu i delikatnie mieszamy.
  4. Dodawanie mąki: Wsypujemy 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i mieszamy, następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki tortowej partiami, delikatnie mieszając.
  5. Pieczenie: Przekładamy masę do formy, wygładzamy wierzch, stukamy foremką o blat stołu, pieczemy w 170℃ przez około 40 minut, a po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na 2 blaty.
  6. Przygotowanie ponczu i brzoskwiń:
  7. Poncz: Odcedzamy brzoskwinie, odkładamy je, odlewamy pół szklanki soku z brzoskwiń, dodajemy 1/4 szklanki wody i mamy gotowy poncz.
  8. Brzoskwinie: Kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki, odsączamy je na sicie.
  9. Przygotowanie kremu śmietankowo-serowego:
  10. Żelatyna: Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
  11. Ubijanie kremówki: Ubijamy dobrze schłodzoną kremówkę, stopniowo dodajemy serek philadelphia, serek waniliowy, cukier puder, a na koniec ostudzoną żelatynę.
  12. Składanie ciasta:
  13. Układanie biszkoptu: Kładziemy jeden blat biszkoptu w formie, nasączamy go ponczem, przykrywamy warstwą kremu, układamy odsączone brzoskwinie, kolejną warstwą kremu, drugi blat biszkoptu, nasączamy go ponczem, resztę kremu.
  14. Przygotowanie posypki kokosowej:
  15. Prażenie wiórków kokosowych: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy na średnim ogniu aż nabiorą złocistego koloru.
  16. Dekoracja i schłodzenie:
  17. Posypanie ciasta: Posypujemy ciasto prażonymi wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej całą noc.
Biała dama - ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biała dama - ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up