Biała dama - ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji
Biała dama to pyszne i puszyste ciasto, inspirowane przepisem siostry Anastazji. Delikatna masa biszkoptowa przełamana kremem i posypana migdałami stanowi idealną propozycję dla miłośników słodkości. To doskonała propozycja na domowe przyjęcia i spotkania rodzinne.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie biszkoptu:
- Ubijanie białek: Ubijamy 6 białek na sztywną pianę, dodając stopniowo 3/4 szklanki cukru.
- Dodawanie żółtek: Po uzyskaniu sztywnej piany zmniejszamy obroty miksera, dodajemy 6 żółtek, wlewamy 1 łyżeczkę pomarańczowego ekstraktu i delikatnie mieszamy.
- Dodawanie mąki: Wsypujemy 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej i mieszamy, następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki tortowej partiami, delikatnie mieszając.
- Pieczenie: Przekładamy masę do formy, wygładzamy wierzch, stukamy foremką o blat stołu, pieczemy w 170℃ przez około 40 minut, a po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia i kroimy na 2 blaty.
- Przygotowanie ponczu i brzoskwiń:
- Poncz: Odcedzamy brzoskwinie, odkładamy je, odlewamy pół szklanki soku z brzoskwiń, dodajemy 1/4 szklanki wody i mamy gotowy poncz.
- Brzoskwinie: Kroimy brzoskwinie na mniejsze kawałki, odsączamy je na sicie.
- Przygotowanie kremu śmietankowo-serowego:
- Żelatyna: Rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
- Ubijanie kremówki: Ubijamy dobrze schłodzoną kremówkę, stopniowo dodajemy serek philadelphia, serek waniliowy, cukier puder, a na koniec ostudzoną żelatynę.
- Składanie ciasta:
- Układanie biszkoptu: Kładziemy jeden blat biszkoptu w formie, nasączamy go ponczem, przykrywamy warstwą kremu, układamy odsączone brzoskwinie, kolejną warstwą kremu, drugi blat biszkoptu, nasączamy go ponczem, resztę kremu.
- Przygotowanie posypki kokosowej:
- Prażenie wiórków kokosowych: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy na średnim ogniu aż nabiorą złocistego koloru.
- Dekoracja i schłodzenie:
- Posypanie ciasta: Posypujemy ciasto prażonymi wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej całą noc.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Biała dama - ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również