Zrazy mielone w sosie własnym

Zrazy mielone w sosie własnym to pyszne i sycące danie, które zawsze zyskuje uznanie na stole. Soczyste zrazy z mięsa mielonego w delikatnym sosie własnym, ugotowane do perfekcji, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatkowo można podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kluski czy surówka. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci każde podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mięso mielone wołowe (1 kg) z 2 jajkami, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mleka, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
  2. Podzielić mięso na 8 części i uformować z nich 8 placków.
  3. Na każdym placku ułożyć kawałek ogórka konserwowego, boczku wędzonego, papryki i cebuli.
  4. Zlepiać brzegi placków, aby skleić nadzienie wewnątrz.
  5. Obtoczyć zrazy w mące.
  6. Usmażyć zrazy na patelni na mocno złoty kolor.
  7. Wlać bulion (500 ml) lub wodę do patelni.
  8. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  9. Dusić zrazy pod przykryciem przez 30 minut, regularnie obracając.
  10. Zrazy zdjąć z patelni i zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
  11. Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  12. Włożyć zrazy z powrotem do sosu.
  13. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zrazy mielone w sosie własnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zrazy mielone w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up