Zrazy mielone w sosie własnym
Zrazy mielone w sosie własnym to pyszne i sycące danie, które zawsze zyskuje uznanie na stole. Soczyste zrazy z mięsa mielonego w delikatnym sosie własnym, ugotowane do perfekcji, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatkowo można podać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kluski czy surówka. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci każde podniebienie.
Składniki
Przygotowanie
- W misce wymieszać mięso mielone wołowe (1 kg) z 2 jajkami, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 szklanki mleka, solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką.
- Podzielić mięso na 8 części i uformować z nich 8 placków.
- Na każdym placku ułożyć kawałek ogórka konserwowego, boczku wędzonego, papryki i cebuli.
- Zlepiać brzegi placków, aby skleić nadzienie wewnątrz.
- Obtoczyć zrazy w mące.
- Usmażyć zrazy na patelni na mocno złoty kolor.
- Wlać bulion (500 ml) lub wodę do patelni.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Dusić zrazy pod przykryciem przez 30 minut, regularnie obracając.
- Zrazy zdjąć z patelni i zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
- Doprawić sos solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
- Włożyć zrazy z powrotem do sosu.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zrazy mielone w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również