Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to sycące danie, które zadowoli każde podniebienie. Warstwy ziemniaków, aromatycznego mięsa mielonego i gęstego sosu beszamelowego wkomponowują się w doskonałą kompozycję smakową. Idealna propozycja na obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zeszkli.
- Dodać mielone mięso do cebuli, wymieszać i smażyć aż mięso zmieni kolor i płyn odparuje.
- Dodać 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego, 2 łyżeczki papryki mielonej i przeciśnięte przez praskę 2 duże ząbki czosnku, dobrze wymieszać i podsmażyć chwilę.
- Dodać puszki pomidorów krojonych, dokładnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
- Krok przygotowania mięsa skończyć i wyłączyć kuchenkę.
- Warstwy zapiekanki:
- Przygotować ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki
- Umieścić pokrojone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, czosnkiem suszonym, papryką słodką, ziołami prowansalskimi (lub innymi ulubionymi) i dokładnie wymieszać.
- Na ziemniaki położyć przygotowane mięso, wyrównać powierzchnię i lekko ugnieść.
- Sos wierzchni:
- W miseczce wymieszać około 300g jogurtu naturalnego z solą, czosnkiem suszonym lub świeżym, ziołami prowansalskimi i 1 jajkiem.
- Dodać połowę startego sera, dokładnie wymieszać.
- Sosem przykryć warstwę mięsną zapiekanki, równomiernie rozprowadzić.
- Pieczenie:
- Wstawić zapiekankę do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika.
- Piec około 45-50 minut, opcja grzania góra-dół.
- Po tym czasie posypać zapiekankę pozostałym serem i piec kolejne 10 minut.
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika, poczekać 10-15 minut, posypać ulubioną zieleniną.
- Gorącą zapiekankę można podać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również