Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego to pyszne i sycące danie, idealne na obiad czy kolację. Kasza gryczana wzbogacona jest tu aromatycznym sosem mięsnym z dodatkiem warzyw, wszystko podlane pysznym sosem pomidorowym i obficie posypane serem. Danie to jest proste w przygotowaniu, a jego wyjątkowy smak z pewnością zachwyci całą rodzinę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w garnku, dodaj kaszę gryczaną i gotuj pod przykryciem do momentu odparowania wody.
  2. W międzyczasie, pokrój cebulę i zeszklij ją na oliwie
  3. Dodaj marchewkę i smaż razem przez kilka minut.
  4. Gdy woda z kaszy gryczanej odparuje, odstaw ją do wystudzenia.
  5. Dodaj jajka do wystudzonej kaszy i zmiel blenderem.
  6. Wróć do podsmażonych warzyw z mięsem, dopraw solą, pieprzem, suszonym czosnkiem.
  7. Włóż kaszę do miski z mięsem i warzywami, dokładnie wymieszaj.
  8. Uformuj z masy klopsiki i smaż na oliwie z oliwek z obu stron.
  9. W osobnym garnku zeszklij kolejną cebulę, dodaj marchewkę, cukinię, pokrojone pomidory i przeciśnięty czosnek
  10. Dodaj mąkę, krem, dopraw solą i pieprzem, gotuj sos.
  11. Przełóż warzywny sos do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  12. Podawaj klopsiki z warzywnym sosem.
  13. Gotowe danie podawaj na talerzu i ciesz się smakiem!
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up