Warzywa na patelni z ryżem
Przepis na warzywa na patelni z ryżem to prosta, szybka i pyszna propozycja na lekki obiad lub kolację. Wystarczy podsmażyć ulubione warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie podać je z ugotowanym ryżem. To danie jest pełne wartości odżywczych, zdrowe i sycące. Można również dodać do niego sos lub tofu dla dodatkowego smaku. Doskonałe rozwiązanie dla osób, które szukają prostych, ale smacznych dań na co dzień.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić dwie cebule w kostkę.
- Posiekać 4 ząbki czosnku.
- Rozgrzać odrobinę oleju rzepakowego na patelni.
- Wrzucić cebulę i czosnek na patelnię i przesmażyć.
- Doprawić cebulę i czosnek solą i pieprzem.
- Dodać 300g ryżu parabolicznego i wszystko razem przesmażyć.
- Dodać mieszankę warzyw mrożonych (marchewka, kalafior, brukselka, groszek, fasolka).
- Zalać mieszankę wodą w proporcjach 2:1.
- Zwiększyć ogień pod patelnią i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać 1 łyżeczkę kurkumy.
- Gotować warzywa z ryżem przez około 12-13 minut.
- Przenieść do mniejszego rondelka i pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut.
- Dodać 1 ser topiony o smaku ziołowym i dokładnie wymieszać.
- Pozostawić na ogniu, aby serek się rozpuścił i posklejał wszystkie składniki.
- Podawać ciepłe jako dodatek do obiadu.
- Dodatkowo:
- Zaproponować surówkę z pora i papryki z winegretem jako dodatek do dania.
- Zachęcić do subskrybowania kanału kulinarnego.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Warzywa na patelni z ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również