Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym

Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym to pyszne danie kuchni meksykańskiej, idealne na przyjęcia czy obiady w gronie rodzinnym. Mięso mielone z warzywami i przyprawami jest zawinięte w tortillę, posypane serem i pieczone aż do zarumienienia. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo aromatyczny i sycący posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki aż do odparowania wody.
  2. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z patelni.
  3. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
  4. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, wcześniej podsmażone pieczarki, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory
  5. Posypać potrawę posiekaną natka pietruszki.
  6. Odstawić farsz do przestudzenia.
  7. Na środku każdej tortilli rozłożyć część farszu, posypać startą mozzarellą i zwinąć placki.
  8. Układać zrolowane tortille na blaszce wysmarowanej olejem.
  9. Posypać pozostałym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  10. Piec przez 20 minut pierwsze 10 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, aż ser się ładnie przypiecze.
  11. Gotowe! Gotową zapiekaną tortillę z mięsem mielonym i pieczarkami można podawać
Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up