Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym
Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym to pyszne danie kuchni meksykańskiej, idealne na przyjęcia czy obiady w gronie rodzinnym. Mięso mielone z warzywami i przyprawami jest zawinięte w tortillę, posypane serem i pieczone aż do zarumienienia. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo aromatyczny i sycący posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Na patelni na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki aż do odparowania wody.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać mięso mielone, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
- Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, wcześniej podsmażone pieczarki, koncentrat pomidorowy, krojone pomidory
- Posypać potrawę posiekaną natka pietruszki.
- Odstawić farsz do przestudzenia.
- Na środku każdej tortilli rozłożyć część farszu, posypać startą mozzarellą i zwinąć placki.
- Układać zrolowane tortille na blaszce wysmarowanej olejem.
- Posypać pozostałym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec przez 20 minut pierwsze 10 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, aż ser się ładnie przypiecze.
- Gotowe! Gotową zapiekaną tortillę z mięsem mielonym i pieczarkami można podawać
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tortilla z zapiekanym mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również