Tarta z burakami i fetą

Tarta z burakami i fetą to wyjątkowe połączenie smaków i kolorów. Delikatne pieczone buraki nadają tarcie lekko słodki smak, który świetnie komponuje się z pikantną fetą. Dodatek świeżych ziół i oliwy sprawia, że danie jest lekkie i pełne aromatów. To idealna propozycja na letni obiad lub kolację, która zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umyj buraki i nakłuj je nożem lub widelcem.
  3. Umieść buraki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Skrop buraki oliwą, posyp solą i pieprzem, dodaj odrobinę octu balsamicznego.
  5. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 45 minut.
  6. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka/kostkę.
  7. Podsmaż cebulę na odrobinie oliwy, dodając syrop z agawy.
  8. Wysmaruj formę masłem i rozłóż ciasto francuskie w formie, formując brzegi i nakłuwając dno widelcem.
  9. Wyłóż podsmażoną cebulę na ciasto.
  10. Obierz upieczone buraki, pokrój je na plastry lub w kostkę i ułóż na cebuli.
  11. Dodaj fetę lub inny ser na wierzch tarty.
  12. W misce rozbij jajka, dodaj sól, pieprz, śmietankę i świeże oregano
  13. Wlej masę jajeczną na tartę.
  14. Posyp tartę świeżym tymiankiem, solą, pieprzem i startym serem Grana Padano.
  15. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
  16. Po upieczeniu, pozostaw tartę do ostygnięcia przez chwilę przed podaniem.
  17. Gotową tartę podawaj na ciepło, smacznego!
Tarta z burakami i fetą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Tarta z burakami i fetą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up