Szynka z dzika pieczona w rękawie
Pieczone dzicze udziec z dzika w rękawie to wyśmienite danie głównie, które zachwyci miłośników dziczyzny. Mięso pieczone w rękawie zachowuje soczystość i aromat, a dodane zioła i przyprawy nadają mu wyjątkowego smaku. To pyszna propozycja na elegancką kolację lub uroczysty obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Posól mięso dzika (około 25 g soli).
- Dodaj paprykę słodką, tymianek, kmin rzymski, majeranek, gorczycę białą, listki laurowe, 3 ząbki czosnku oraz 70 ml miodu
- Odstaw mięso do lodówki na 24 godziny.
- Przygotuj jedną czerwoną paprykę pokrój ją na kawałki.
- Wyjmij mięso z lodówki i umieść je w worku do pieczenia.
- Dodaj pokrojoną paprykę, szczyptę soli morskiej, kolorowy pieprz oraz oliwę z oliwek do worka.
- Zwiąż worek dokładnie, pozostawiając w środku trochę miejsca.
- Piecz mięso przez 30 minut w temperaturze 200°C.
- Po 30 minutach sprawdź worek jeśli zauważysz, że jest za ciasno, przenieś mięso do naczynia żaroodpornego i kontynuuj pieczenie przez kolejne 60 minut w temperaturze 160°C.
- Po upieczeniu, możesz pokroić szynkę na plasterki.
- Szynka będzie krucha i soczysta, a papryka oraz sos smakować będą rewelacyjnie.
- Podawaj szynkę pieczoną do chleba lub w sosie na obiad
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szynka z dzika pieczona w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również