Szybki sos do schabu pieczonego
Szybki sos do schabu pieczonego to prosty i aromatyczny dodatek, który doskonale uzupełnia smak pieczonego mięsa. Aby go przygotować, wystarczy podgrzać bulion drobiowy z dodatkiem musztardy i śmietany oraz doprawić solą, pieprzem i ziołami. Sos ten świetnie komponuje się z pieczonym schabem, dodając mu dodatkowego smaku i soczystości.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cebule.
- Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij, doprawiając solą i pieprzem.
- Na dobrze rozgrzanej patelni smaż mięso po 4-5 minut z każdej strony.
- Dodaj poszatkowaną cebulę.
- Wlej 200 ml wody, dodaj sól i pieprz.
- Dus mięso pod przykryciem przez 50 minut, od czasu do czasu sprawdzając i ewentualnie dolewając wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą.
- Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj wody.
- Na koniec dodaj jedną łyżkę śmietany.
- Posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybki sos do schabu pieczonego, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również