Szybki pasztet z wątróbki drobiowej

Szybki pasztet z wątróbki drobiowej to prosty i smaczny sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do kanapek. Wystarczy podsmażyć wątróbkę z cebulą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Schłodzić w lodówce, a gotowy pasztet gotowy do podania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w kostkę, drobno posiekać czosnek.
  2. Rozgrzać trochę masła na patelni.
  3. Podsmażyć cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle.
  4. Zetrzeć jabłko na dużych oczkach i krótko podsmażyć je razem z cebulą.
  5. Pokroić wątróbkę drobiową na mniejsze kawałki.
  6. Odłożyć cebulę na bok patelni, dodać wątróbkę i podsmażać razem.
  7. Dodać wcześniej przygotowane jabłko i cebulę do wątróbki i wymieszać.
  8. Dodać brandy, koniak lub whisky i dusić przez 1-2 minuty.
  9. Dodać około 150g masła i wszystko zmiksować na gładką masę.
  10. Przełożyć pasztet do słoików.
  11. Zalać około 50g roztopionego masła.
  12. Dodać 2 listki laurowe dla aromatu.
  13. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Szybki pasztet z wątróbki drobiowej

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybki pasztet z wątróbki drobiowej, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up