Szybki pasztet z wątróbki drobiowej

Szybki pasztet z wątróbki drobiowej to prosty i smaczny sposób na pyszną przekąskę lub dodatek do kanapek. Wystarczy podsmażyć wątróbkę z cebulą, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Schłodzić w lodówce, a gotowy pasztet gotowy do podania.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulę w kostkę, drobno posiekać czosnek.
- Rozgrzać trochę masła na patelni.
- Podsmażyć cebulę i czosnek na rozgrzanym maśle.
- Zetrzeć jabłko na dużych oczkach i krótko podsmażyć je razem z cebulą.
- Pokroić wątróbkę drobiową na mniejsze kawałki.
- Odłożyć cebulę na bok patelni, dodać wątróbkę i podsmażać razem.
- Dodać wcześniej przygotowane jabłko i cebulę do wątróbki i wymieszać.
- Dodać brandy, koniak lub whisky i dusić przez 1-2 minuty.
- Dodać około 150g masła i wszystko zmiksować na gładką masę.
- Przełożyć pasztet do słoików.
- Zalać około 50g roztopionego masła.
- Dodać 2 listki laurowe dla aromatu.
- Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Szybki pasztet z wątróbki drobiowej, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również