Surówka z rzodkiewki i ogórka
Surówka z rzodkiewki i ogórka to szybki i prosty przepis na lekki dodatek do obiadu lub grilla. Wystarczy pokroić rzodkiewki i ogórki w cienkie plasterki, dodać odrobinę soli, pieprzu oraz jogurtu naturalnego lub octu balsamicznego. Można również posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Surówka ta doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i jest doskonałą opcją dla tych, którzy cenią sobie świeży i zdrowy posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie i pokrojenie ogórka:
- Obracamy duży, długi ogórek lub 400 g małych ogórków ze skórki.
- Następnie kroimy ogórek na plasterki lub ścieramy go na mandolinie.
- Posolone ogórki odstawiamy na bok, aby wypuściły sok.
- Przygotowanie rzodkiewki:
- Pęczek rzodkiewki myjemy, obieramy i odcinamy końcówki.
- Pokrojoną rzodkiewkę dodajemy do miseczki razem z odlewanym sokiem z ogórków.
- Dodatki:
- Posiekamy garść koperku i dodajemy go do miski z rzodkiewką i ogórkami.
- Przygotowanie sosu:
- Skomponowanie surówki:
- Dodajemy przygotowany sos do miski z rzodkiewką i ogórkami.
- Dokładnie wszystko mieszamy.
- Podanie:
- Mizerię z rzodkiewką podajemy jako akompaniament do letnich dań.
- Smacznego!
- Dodatkowo można ozdobić surówkę świeżym koperkiem przed podaniem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z rzodkiewki i ogórka, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również