Surówka z rzodkiewki i ogórka

Surówka z rzodkiewki i ogórka to szybki i prosty przepis na lekki dodatek do obiadu lub grilla. Wystarczy pokroić rzodkiewki i ogórki w cienkie plasterki, dodać odrobinę soli, pieprzu oraz jogurtu naturalnego lub octu balsamicznego. Można również posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Surówka ta doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i jest doskonałą opcją dla tych, którzy cenią sobie świeży i zdrowy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie i pokrojenie ogórka:
  2. Obracamy duży, długi ogórek lub 400 g małych ogórków ze skórki.
  3. Następnie kroimy ogórek na plasterki lub ścieramy go na mandolinie.
  4. Posolone ogórki odstawiamy na bok, aby wypuściły sok.
  5. Przygotowanie rzodkiewki:
  6. Pęczek rzodkiewki myjemy, obieramy i odcinamy końcówki.
  7. Pokrojoną rzodkiewkę dodajemy do miseczki razem z odlewanym sokiem z ogórków.
  8. Dodatki:
  9. Posiekamy garść koperku i dodajemy go do miski z rzodkiewką i ogórkami.
  10. Przygotowanie sosu:
  11. Skomponowanie surówki:
  12. Dodajemy przygotowany sos do miski z rzodkiewką i ogórkami.
  13. Dokładnie wszystko mieszamy.
  14. Podanie:
  15. Mizerię z rzodkiewką podajemy jako akompaniament do letnich dań.
  16. Smacznego!
  17. Dodatkowo można ozdobić surówkę świeżym koperkiem przed podaniem.
Surówka z rzodkiewki i ogórka

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z rzodkiewki i ogórka, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up