Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Surówka z kalarepy i rzodkiewki to pyszna i świeża przekąska, idealna na ciepłe dni. Kalarepa dodaje chrupkości, a rzodkiewki dodają lekko pikantnego smaku. Surówka jest prosta w przygotowaniu - wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki, dodać odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Można również dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Surówkę podajemy schłodzoną, idealnie pasuje jako dodatek do dań głównych lub jako zdrowa przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz dwie kalarepy o rozmiarze około dużego pomidora, usuń twarde końce i obierz je z grubą warstwą skórki przy użyciu obieraczki warzywnej.
  2. Pokrój kalarepy na cienkie plastry za pomocą japońskiej mandoliny, ustawiając grubość na około 1/8 cala
  3. Następnie przygotuj marchewkę, przecinając ją wzdłużna cienkie plastry pod kątem 45 stopni i krojąc je na słomki.
  4. W dużej misce umieść pokrojoną kalarepę i marchewkę.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sól, posiekany czosnek, pokrojony chili bez pestek oraz sos sojowy, aby przygotować dressing
  6. Pozostaw sałatkę na około 5 minut, aby składniki się przegryzły.
  7. Posyp sałatkę posiekaną bazylią wietnamską, kolendrą oraz połową orzeszków ziemnych i chrupiących cebulą
  8. Przełóż sałatkę na płytkę do serwowania, polej delikatnie resztą dressingiem, posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi i cebulą.
  9. Sałatkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych
Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z kalarepy i rzodkiewki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up