Surówka z kalarepy i rzodkiewki
Surówka z kalarepy i rzodkiewki to pyszna i świeża przekąska, idealna na ciepłe dni. Kalarepa dodaje chrupkości, a rzodkiewki dodają lekko pikantnego smaku. Surówka jest prosta w przygotowaniu - wystarczy pokroić warzywa na cienkie plasterki, dodać odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Można również dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Surówkę podajemy schłodzoną, idealnie pasuje jako dodatek do dań głównych lub jako zdrowa przekąska.
Składniki
Przygotowanie
- Wybierz dwie kalarepy o rozmiarze około dużego pomidora, usuń twarde końce i obierz je z grubą warstwą skórki przy użyciu obieraczki warzywnej.
- Pokrój kalarepy na cienkie plastry za pomocą japońskiej mandoliny, ustawiając grubość na około 1/8 cala
- Następnie przygotuj marchewkę, przecinając ją wzdłużna cienkie plastry pod kątem 45 stopni i krojąc je na słomki.
- W dużej misce umieść pokrojoną kalarepę i marchewkę.
- W osobnej miseczce wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sól, posiekany czosnek, pokrojony chili bez pestek oraz sos sojowy, aby przygotować dressing
- Pozostaw sałatkę na około 5 minut, aby składniki się przegryzły.
- Posyp sałatkę posiekaną bazylią wietnamską, kolendrą oraz połową orzeszków ziemnych i chrupiących cebulą
- Przełóż sałatkę na płytkę do serwowania, polej delikatnie resztą dressingiem, posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi i cebulą.
- Sałatkę można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań głównych
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Surówka z kalarepy i rzodkiewki, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również