Sos do sałatki greckiej - przepis
Sos do sałatki greckiej to aromatyczne połączenie jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, oliwy z oliwek, świeżego soku z cytryny oraz sporą ilością świeżej mięty i kopru. Jest to prosty, a zarazem pyszny dodatek do tradycyjnej sałatki greckiej, który nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić ogórka, pomidory, paprykę, oliwki, ser feta i czerwoną cebulę.
- Przygotować sos winegret: w misce wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, odrobinę wody, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano.
- W misce wymieszać wcześniej pokrojone składniki sałatki (mix sałat, pomidory, ogórek, paprykę, oliwki, ser feta i cebulę).
- Polać sałatkę przygotowanym sosem winegret.
- Delikatnie wymieszać, aby składniki sałatki zostały pokryte sosem.
- Sałatkę grecką podawać na stół i cieszyć się jej smakiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos do sałatki greckiej - przepis, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również