Sos do sałatki greckiej - przepis

Sos do sałatki greckiej to aromatyczne połączenie jogurtu naturalnego, świeżego czosnku, oliwy z oliwek, świeżego soku z cytryny oraz sporą ilością świeżej mięty i kopru. Jest to prosty, a zarazem pyszny dodatek do tradycyjnej sałatki greckiej, który nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić ogórka, pomidory, paprykę, oliwki, ser feta i czerwoną cebulę.
  2. Przygotować sos winegret: w misce wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę musztardy, łyżkę miodu, sok z połowy cytryny, odrobinę wody, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz i oregano.
  3. W misce wymieszać wcześniej pokrojone składniki sałatki (mix sałat, pomidory, ogórek, paprykę, oliwki, ser feta i cebulę).
  4. Polać sałatkę przygotowanym sosem winegret.
  5. Delikatnie wymieszać, aby składniki sałatki zostały pokryte sosem.
  6. Sałatkę grecką podawać na stół i cieszyć się jej smakiem.
Sos do sałatki greckiej - przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos do sałatki greckiej - przepis, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up