Sos chrzanowy do jajek i ziemniaków

Sos chrzanowy to prosty i aromatyczny dodatek do tradycyjnych dań, takich jak jajka czy ziemniaki. Dzięki ostremu smakowi chrzanu, sos dodaje potrawom charakteru i pikantności. Przygotowanie go jest bardzo proste - wystarczy połączyć śmietanę, chrzan, sok z cytryny oraz przyprawy. Gotowy sos może być idealnym uzupełnieniem śniadania lub obiadu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić masło na patelni.
  2. Dodać mąkę i energicznie wymieszać, aż powstanie zasmażka.
  3. Wlać gorący bulion do zasmażki i dokładnie wymieszać, aż uzyska się gładki sos.
  4. Dodać tarty chrzan do sosu i ponownie wymieszać.
  5. Wlać śmietanę do sosu i połączyć wszystkie składniki.
  6. Doprawić sos solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia.
  7. Podawać sos z ugotowanymi na twardo jajkami, ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Sos chrzanowy do jajek i ziemniaków

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sos chrzanowy do jajek i ziemniaków, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up