Schab z dzika pieczony w rękawie
Schab z dzika pieczony w rękawie to wyśmienite danie, które zachwyca intensywnym smakiem dziczyzny oraz soczystością mięsa. Dzięki przygotowaniu potrawy w rękawie do pieczenia, mięso zachowuje wszystkie soki i aromaty, co sprawia, że jest niezwykle delikatne i aromatyczne. To idealny przepis na wyjątkową kolację lub uroczysty obiad dla miłośników dziczyzny i niebanalnych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić schab, wyciąć błony, ścięgna i inne zbędne części.
- Przyprawić mięso solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i czerwoną słodką papryką.
- Wmasować przyprawy w mięso, żeby były równomiernie rozprowadzone.
- Rozgrzać masło klarowane na patelni.
- Obsmażyć schab na patelni z obu stron aż się zrumieni.
- Włożyć schab do naczynia żaroodpornego.
- Dodać do naczynia suszone śliwki, suszone grzyby, czosnek, cebulę, jabłka i tymianek.
- Dodać trochę wody do naczynia.
- Piec schab w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około godzinę.
- Po godzinie przygotować glazurę z miodu, koncentratu pomidorowego i ostrej musztardy.
- Schab posmarować przygotowaną glazurą i wrócić do piekarnika na 15 minut.
- Przygotować sos: roztopić masło, dodać mąkę, zasmażyć, stopniowo wlewać sos i gotować.
- Dodać wywar, sos sojowy, przyprawy, gotować sos około dwóch minut.
- Po upieczeniu schabu, odpocząć mięso przed krojeniem.
- Pokroić schab na plastry i podawać z wcześniej przygotowanym sosem.
- Można podać schab zgniecionymi ziemniakami.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab z dzika pieczony w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również