Schab w sosie śliwkowym po staropolsku
Schab w sosie śliwkowym po staropolsku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca połączeniem soczystego mięsa wieprzowego z słodko-kwaśnym sosem ze śliwek. Schab duszony w aromatycznym sosie śliwkowym to doskonały wybór na obiad lub kolację, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cebule.
- Pokrój kawałek schabu na równe części i rozbij je, doprawiając solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię.
- Na rozgrzanej patelni smaż mięso przez 4-5 minut z każdej strony.
- Dodaj poszatkowaną cebulę do mięsa na patelni.
- Wlej 200 ml wody.
- Dopraw mięso solą i pieprzem.
- Dusz mięso pod przykryciem przez 50 minut, co jakiś czas sprawdzając czy nie trzeba dolać wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą, aby zagęścić sos.
- Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj wody.
- Na koniec dodaj jedną łyżkę śmietany.
- Posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w sosie śliwkowym po staropolsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również