Schab w kapuście kiszonej z pieczarkami

Schab w kapuście kiszonej z pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które odznacza się intensywnym smakiem i aromatem. Mięso schabowe duszone z kapustą kiszoną i duszonymi pieczarkami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, idealną na obiad czy niedzielny obiadek. Prostota przygotowania i obecność pysznych składników sprawiają, że ten przepis cieszy się popularnością wśród miłośników kuchni domowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę surowego boczku pokrojonego w kostkę
  2. W międzyczasie przygotuj kiszoną kapustę gotowaną z liściem laurowym, zielem angielskim, kminkiem, solą i świeżo startym czarnym pieprzem.
  3. Rozbij mięso na schabowe, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  4. Pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni z odrobiną masła klarowanego.
  5. Dodaj do kiszonej kapusty miód, kminek, świeżo starty czarny pieprz, szczyptę soli i przypraw cebulę czerwoną słodką papryką oraz koncentratem pomidorowym.
  6. Duszkamy kapustę na małym ogniu bez zagęszczania.
  7. Dodaj piwo do kapusty gotowanej i cebuli
  8. Smaż kotlety, obtaczając je w mące, jajku i bułce tartej.
  9. Po usmażeniu kotletów, nałóż na nie kapustę i podsmażoną cebulę.
  10. Posyp danie żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
  11. Piecz przez około 15 minut, aż ser się roztopi.
  12. Po upieczeniu, wyjmij danie z piekarnika i podawaj jeszcze gorące
Schab w kapuście kiszonej z pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab w kapuście kiszonej z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up