Schab pieczony w majonezie i musztardzie

Schab pieczony w majonezie i musztardzie to prosty i smaczny przepis na aromatyczne danie mięsne. Mięso schabowe kroi się na plastry i smaruje marynatą z majonezu i musztardy, a następnie piecze w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Dzięki połączeniu tych dwóch składników schab staje się soczysty i pełen smaku. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyszczenie schabu z błon, ścięgien i zbędnych części.
  2. Przyprawienie schabu solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką.
  3. Wymieszanie musztardy, koncentratu pomidorowego oraz miodu w miseczce.
  4. Obsmażenie schabu na maśle klarowanym na rozgrzanej patelni.
  5. Dodanie do patelni suszonych śliwek, grzybów, czosnku, cebuli, jabłek oraz tymianku.
  6. Podgrzanie wody na patelni i dodanie do naczynia żaroodpornego z mięsem.
  7. Pieczenie schabu w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez godzinę.
  8. Przygotowanie glazury z miodu, koncentratu pomidorowego i musztardy.
  9. Posmarowanie schabu przygotowaną glazurą i ponowne włożenie do piekarnika na 15 minut.
  10. Przygotowanie sosu: roztopienie masła, podsmażenie mąki, stopniowe dodawanie wywaru, sosu sojowego, pieprzu, soli i gotowanie około dwóch minut.
  11. Odpoczęcie schabu po wyjęciu z piekarnika.
  12. Pokrojenie schabu na plastry i podanie z sosem.
Schab pieczony w majonezie i musztardzie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab pieczony w majonezie i musztardzie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up