Schab pieczony w majonezie i musztardzie

Schab pieczony w majonezie i musztardzie to prosty i smaczny przepis na aromatyczne danie mięsne. Mięso schabowe kroi się na plastry i smaruje marynatą z majonezu i musztardy, a następnie piecze w piekarniku aż do uzyskania złocistej skórki. Dzięki połączeniu tych dwóch składników schab staje się soczysty i pełen smaku. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyszczenie schabu z błon, ścięgien i zbędnych części.
- Przyprawienie schabu solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką.
- Wymieszanie musztardy, koncentratu pomidorowego oraz miodu w miseczce.
- Obsmażenie schabu na maśle klarowanym na rozgrzanej patelni.
- Dodanie do patelni suszonych śliwek, grzybów, czosnku, cebuli, jabłek oraz tymianku.
- Podgrzanie wody na patelni i dodanie do naczynia żaroodpornego z mięsem.
- Pieczenie schabu w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez godzinę.
- Przygotowanie glazury z miodu, koncentratu pomidorowego i musztardy.
- Posmarowanie schabu przygotowaną glazurą i ponowne włożenie do piekarnika na 15 minut.
- Przygotowanie sosu: roztopienie masła, podsmażenie mąki, stopniowe dodawanie wywaru, sosu sojowego, pieprzu, soli i gotowanie około dwóch minut.
- Odpoczęcie schabu po wyjęciu z piekarnika.
- Pokrojenie schabu na plastry i podanie z sosem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Schab pieczony w majonezie i musztardzie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również