Sałatka z ziemniaków i szparagów

Sałatka z ziemniaków i szparagów to lekka i pożywna potrawa idealna na letnie dni. Ziemniaki i szparagi są gotowane do delikatności, a następnie mieszane z sosem majonezowym i marynowaną cebulą. Sałatka doskonale komponuje się zarówno z grilowanym mięsem, jak i jako samodzielna przekąska. Prosta w przygotowaniu i pełna świeżości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez około 10 minut od ponownego zagotowania wody.
  2. W misce przygotuj bazę sosu, łącząc jogurt grecki, ostrą musztardę, zioła prowansalskie, starty czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
  3. Zetrzyj na grubych oczkach białą rzodkiew i dodaj do sosu.
  4. Pokrój czerwoną cebulę i dodaj do sosu.
  5. Posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj do sosu.
  6. Pokrój dymkę w całości i dodaj do sosu.
  7. Odsącz ziemniaki, pozostawiając zieleninę w środku.
  8. Na patelni ogrzej wodę i połóż na niej sitko z ziemniakami, przykryj ściereczką i paruj przez 15 minut.
  9. Gdy ziemniaki ostygną, pokrój je na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
  10. Dodaj ziemniaki do sosu i delikatnie wymieszaj.
  11. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą, cukrem lub innymi przyprawami do smaku.
  12. Schłódź sałatkę przez około dwie-trzy godziny przed podaniem.
  13. Sałatkę podawaj na zimno i ciesz się smakiem!
Sałatka z ziemniaków i szparagów

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z ziemniaków i szparagów, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up