Sałatka z pomarańczą i fetą
Sałatka z pomarańczą i fetą to lekka i orzeźwiająca przekąska, idealna na ciepłe dni. Połączenie słodkiej pomarańczy z pikantną fetą tworzy doskonałą harmonię smaków, a dodatek orzechów włoskich i oliwy z oliwek nadaje całości wyjątkowego aromatu. Prosta w przygotowaniu, świeża i pełna witamin - idealna propozycja na szybki i pyszny posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Na suchej patelni uprażyć słonecznik, a następnie studzić.
- Na półmisek ułożyć liście sałaty (rzymskiej, rukoli, botwinki).
- Obrać pomarańcze i wykroić z nich fileciki nad miską (odcedzając sok).
- Pokroić buraczki w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie.
- Pokroić czerwoną cebulę w cienkie paski i rozrzucić po sałacie.
- Dodać plastry szynki szwarcwaldzkiej na sałatkę.
- Dodać pokrojoną fetę na wierzch sałatki.
- Przygotować sos winegret: w miseczce wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę miodową.
- Polewać sałatkę sosem winegret.
- Posypać sałatkę uprażonymi ziarenkami słonecznika.
- Sałatkę podawać schłodzoną.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z pomarańczą i fetą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również