Sałatka z pomarańczą i fetą

Sałatka z pomarańczą i fetą to lekka i orzeźwiająca przekąska, idealna na ciepłe dni. Połączenie słodkiej pomarańczy z pikantną fetą tworzy doskonałą harmonię smaków, a dodatek orzechów włoskich i oliwy z oliwek nadaje całości wyjątkowego aromatu. Prosta w przygotowaniu, świeża i pełna witamin - idealna propozycja na szybki i pyszny posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, a następnie studzić.
  2. Na półmisek ułożyć liście sałaty (rzymskiej, rukoli, botwinki).
  3. Obrać pomarańcze i wykroić z nich fileciki nad miską (odcedzając sok).
  4. Pokroić buraczki w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie.
  5. Pokroić czerwoną cebulę w cienkie paski i rozrzucić po sałacie.
  6. Dodać plastry szynki szwarcwaldzkiej na sałatkę.
  7. Dodać pokrojoną fetę na wierzch sałatki.
  8. Przygotować sos winegret: w miseczce wymieszać sok z pomarańczy, sos sojowy, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek i musztardę miodową.
  9. Polewać sałatkę sosem winegret.
  10. Posypać sałatkę uprażonymi ziarenkami słonecznika.
  11. Sałatkę podawać schłodzoną.
  12. Smacznego!
Sałatka z pomarańczą i fetą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z pomarańczą i fetą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up