Sałatka z Gorgonzolą i gruszką

Sałatka z Gorgonzolą i gruszką to lekka i orzeźwiająca przekąska, idealna na letnie dni. Połączenie słodkiej gruszki z pikantną Gorgonzolą tworzy interesujący kontrast smaków, który zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję. Sałatkę można podać jako lekki posiłek lub jako dodatek do mięs, na przykład pieczonego kurczaka. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci Twoich gości swoim wyjątkowym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekroić gruszkę na pół i usunąć środek.
  2. Pokroić jedną połowę gruszki na cienkie plasterki i umieścić je w misce
  3. Pokroić drugą połowę gruszki na większe kawałki i umieścić je w blenderze.
  4. Do blendera z gruszką dodać ocet, posiekaną szalotkę, musztardę, brązowy cukier i odrobinę soli i pieprzu
  5. Powoli dodawać olej roślinny do blendera, miksując przez kolejne 30 sekund, aż sos się emulguje.
  6. W misce wymieszać szpinak z częścią sosu, doprawić do smaku.
  7. Na przygotowany szpinak nałożyć pokruszony ser Gorgonzola, lekko prażone posiekane orzechy włoskie, nasiona granatu i wcześniej pokrojoną gruszkę.
  8. Skropić sałatkę dodatkowym sosem.
  9. Podawać i cieszyć się sałatką z gorgonzolą i gruszką.
Sałatka z Gorgonzolą i gruszką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Sałatka z Gorgonzolą i gruszką, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up