Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi

Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi to prosty i smaczny przepis na danie obiadowe. Do ugotowanego ryżu dodaj kawałki smażonego kurczaka oraz mieszankę warzyw mrożonych, takich jak groszek, marchewka i kukurydza. Wszystko podsmaż na patelni z dodatkiem przypraw i aromatycznych ziół. Danie jest pełne smaku i kolorów, idealne na szybki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić podwójną pierś z kurczaka na kostkę.
  2. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić pokrojonego kurczaka, smażyć aż się zarumieni.
  3. Pokroić cebulę w kostkę i dodać do kurczaka, smażyć razem.
  4. Pokroić czerwoną paprykę na paski i dodać na patelnię, wymieszać.
  5. Pokroić małą cukinię na półplasterki i dodać na patelnię.
  6. Dodać pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową.
  7. Posolić, popieprzyć i dodać 200g ryżu, równomiernie rozsypać po warzywach.
  8. Zalać wszystko 400ml bulionu warzywnego i dodać 2g sproszkowanego szafranu, delikatnie wymieszać.
  9. Na wierzch ułożyć różyczki brokuła.
  10. Przykryć patelnię i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  11. Po 15 minutach danie jest gotowe, można podawać.
Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryż z kurczakiem i warzywami mrożonymi, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up