Ryż z jajkiem po chińsku
Ryż z jajkiem po chińsku to prosty i smaczny przepis na danie kuchni chińskiej. Potrzebujesz tylko kilku składników: ryżu, jajek, oleju, warzyw (np. marchewki, groszku, cebuli) oraz sosu sojowego. Danie jest szybkie do przygotowania i idealne na szybki obiad czy kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Gotujemy ryż parboiled w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy i pozwalamy mu dobrze odparować.
- Przelewamy gotowany ryż do pojemnika szklanego o pojemności 2 litrów i przechowujemy w lodówce.
- Kroimy marchewkę w średnią kostkę, siekamy imbir, czosnek i zieloną cebulkę.
- Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy imbir, czosnek, cebulkę i chili, smażymy przez 30-60 sekund.
- Dodajemy marchewkę na patelnię i smażymy przez 1-2 minuty.
- Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy widelcem i dodajemy do marchewki na patelni.
- Przesmażamy jajka z ryżem na patelni pod przykryciem przez około 2 minuty.
- Dolewamy sos sojowy i mieszamy, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty aż jajka się zetną.
- Przekładamy danie do osobnej miski i posypujemy czarnym sezamem oraz zieloną cebulką.
- Podajemy danie i cieszymy się orientalnym smakiem.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryż z jajkiem po chińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również