Ryż z jajkiem po chińsku

Ryż z jajkiem po chińsku to prosty i smaczny przepis na danie kuchni chińskiej. Potrzebujesz tylko kilku składników: ryżu, jajek, oleju, warzyw (np. marchewki, groszku, cebuli) oraz sosu sojowego. Danie jest szybkie do przygotowania i idealne na szybki obiad czy kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy ryż parboiled w osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzamy i pozwalamy mu dobrze odparować.
  2. Przelewamy gotowany ryż do pojemnika szklanego o pojemności 2 litrów i przechowujemy w lodówce.
  3. Kroimy marchewkę w średnią kostkę, siekamy imbir, czosnek i zieloną cebulkę.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy imbir, czosnek, cebulkę i chili, smażymy przez 30-60 sekund.
  5. Dodajemy marchewkę na patelnię i smażymy przez 1-2 minuty.
  6. Rozbijamy jajka do miseczki, mieszamy widelcem i dodajemy do marchewki na patelni.
  7. Przesmażamy jajka z ryżem na patelni pod przykryciem przez około 2 minuty.
  8. Dolewamy sos sojowy i mieszamy, gotujemy przez kolejne 2-3 minuty aż jajka się zetną.
  9. Przekładamy danie do osobnej miski i posypujemy czarnym sezamem oraz zieloną cebulką.
  10. Podajemy danie i cieszymy się orientalnym smakiem.
Ryż z jajkiem po chińsku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryż z jajkiem po chińsku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up