Ryba zapiekana w sosie śmietanowym
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym to prosty i pyszny sposób przygotowania dania z ryby. Soczyste filety rybne smażone na patelni, a następnie poddane obróbce termicznej w aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem przypraw i ziół. Danie idealne na obiad lub kolację, które zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
- Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę aż będzie zeszklista, dodaj marchew i smaż 3-4 minuty, następnie dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty
- W miseczce wymieszaj 5 łyżek gęstej śmietany z 1 łyżeczką musztardy, dopraw solą i pieprzem
- Filety z ryby pokrój na mniejsze porcje, posyp solą i pieprzem cytrynowym
- Dodaj do ryby podsmażoną marchew z cebulą, mieszaj delikatnie.
- Układaj przygotowane filety w naczyniu do zapiekania, na wierzch połóż przygotowany sos śmietanowy.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj 30-40 minut w trybie grzania góra-dół.
- W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
- Po upieczeniu posyp zapiekankę startym serem i wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5 minut.
- Na koniec posyp całość posiekanym koperkiem i gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba zapiekana w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również