Ryba zapiekana w sosie śmietanowym

Ryba zapiekana w sosie śmietanowym to prosty i pyszny sposób przygotowania dania z ryby. Soczyste filety rybne smażone na patelni, a następnie poddane obróbce termicznej w aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem przypraw i ziół. Danie idealne na obiad lub kolację, które zaskoczy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: filety z ryby, cebulę, marchew, paprykę, ser żółty, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, musztardę, koperek, pieprz cytrynowy, olej, pieprz i sól.
  2. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchew na tarce o dużych oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę aż będzie zeszklista, dodaj marchew i smaż 3-4 minuty, następnie dodaj paprykę i smaż kolejne 2 minuty
  4. W miseczce wymieszaj 5 łyżek gęstej śmietany z 1 łyżeczką musztardy, dopraw solą i pieprzem
  5. Filety z ryby pokrój na mniejsze porcje, posyp solą i pieprzem cytrynowym
  6. Dodaj do ryby podsmażoną marchew z cebulą, mieszaj delikatnie.
  7. Układaj przygotowane filety w naczyniu do zapiekania, na wierzch połóż przygotowany sos śmietanowy.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekaj 30-40 minut w trybie grzania góra-dół.
  9. W międzyczasie zetrzyj ser żółty na tarce o dużych oczkach.
  10. Po upieczeniu posyp zapiekankę startym serem i wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5 minut.
  11. Na koniec posyp całość posiekanym koperkiem i gotowe! Smacznego!
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba zapiekana w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up