Ryba smażona z pieczarkami i cebulą
Ryba smażona z pieczarkami i cebulą to prosty i smaczny przepis na danie z ryby. Filety rybne najpierw obtaczamy w mące, smażymy na patelni, a następnie podduszamy z dodatkiem plasterków pieczarek i cebuli. Całość podajemy z sosem, ryżem lub ziemniakami. To danie idealne dla miłośników rybnych potraw i aromatycznych dodatków.
Składniki
Przygotowanie
- Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne posypujemy solą oraz czarnym pieprzem z obu stron.
- Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące.
- Smażymy przygotowane filety na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
- Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy.
- Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 5 minut, często mieszając.
- Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy i dusimy około 2 minut.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki do sosu.
- Usmażone ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem.
- Na rybach rozprowadzamy wcześniej przygotowany sos z pieczarkami i cebulą.
- Wstawiamy naczynie do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy rybę około 15 minut.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba smażona z pieczarkami i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również