Ryba smażona z pieczarkami i cebulą

Ryba smażona z pieczarkami i cebulą to prosty i smaczny przepis na danie z ryby. Filety rybne najpierw obtaczamy w mące, smażymy na patelni, a następnie podduszamy z dodatkiem plasterków pieczarek i cebuli. Całość podajemy z sosem, ryżem lub ziemniakami. To danie idealne dla miłośników rybnych potraw i aromatycznych dodatków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne posypujemy solą oraz czarnym pieprzem z obu stron.
  2. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące.
  3. Smażymy przygotowane filety na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor, po czym zdejmujemy z patelni.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  5. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
  6. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy.
  7. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę i pieczarki, smażymy około 5 minut, często mieszając.
  8. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy i dusimy około 2 minut.
  9. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki do sosu.
  10. Usmażone ryby układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym tłuszczem.
  11. Na rybach rozprowadzamy wcześniej przygotowany sos z pieczarkami i cebulą.
  12. Wstawiamy naczynie do rozgrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy rybę około 15 minut.
Ryba smażona z pieczarkami i cebulą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ryba smażona z pieczarkami i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up