Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika

Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika to wyjątkowo aromatyczne danie, idealne na obiad lub kolację. Mięso polędwicy zostaje delikatnie przyprawione, zawinięte w boczek i pieczone w piekarniku do chrupkości. Dodatek warzyw i ziół sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które zachwyci każdego wielbiciela mięsnych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Smażenie cebuli: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z olejem, dodajemy posiekany czosnek po zeszkleniu cebuli.
  2. Przygotowanie polędwiczek: kroimy polędwiczkę na płaty, rozgniatamy je delikatnie, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz papryką.
  3. Przygotowanie farszu: w misce mieszamy szpinak, ser feta, suszone pomidory, papryczki chili, smażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Nadziewanie polędwiczek: kładziemy kawałek boczku na poletko mięsa, nakładamy farsz, zwijamy w rulon, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
  5. Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy polędwiczki najpierw na funkcji pieczenia na złocisty kolor, a następnie na funkcji pieczenia na temperaturze 180 stopni przez kolejne 15 minut.
  6. Odstawienie do odpoczynku: po upieczeniu zostawiamy polędwiczki na 5-7 minut, aby soki się ustaliły.
  7. Podanie: po odpoczynku kroimy polędwiczki na plastry i podajemy
Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up