Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika
Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika to wyjątkowo aromatyczne danie, idealne na obiad lub kolację. Mięso polędwicy zostaje delikatnie przyprawione, zawinięte w boczek i pieczone w piekarniku do chrupkości. Dodatek warzyw i ziół sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Proste w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie, które zachwyci każdego wielbiciela mięsnych potraw.
Składniki
Przygotowanie
- Smażenie cebuli: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z olejem, dodajemy posiekany czosnek po zeszkleniu cebuli.
- Przygotowanie polędwiczek: kroimy polędwiczkę na płaty, rozgniatamy je delikatnie, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz papryką.
- Przygotowanie farszu: w misce mieszamy szpinak, ser feta, suszone pomidory, papryczki chili, smażoną cebulę z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Nadziewanie polędwiczek: kładziemy kawałek boczku na poletko mięsa, nakładamy farsz, zwijamy w rulon, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
- Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, pieczemy polędwiczki najpierw na funkcji pieczenia na złocisty kolor, a następnie na funkcji pieczenia na temperaturze 180 stopni przez kolejne 15 minut.
- Odstawienie do odpoczynku: po upieczeniu zostawiamy polędwiczki na 5-7 minut, aby soki się ustaliły.
- Podanie: po odpoczynku kroimy polędwiczki na plastry i podajemy
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Roladki z polędwicy wieprzowej z piekarnika, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również