Przepis na Ogórki po Cygańsku

Ogórki po cygańsku to tradycyjne danie, które zachwyca pysznym i pikantnym smakiem. Ogórki pokrojone w plasterki marynuje się w zalewie z octu, cukru, soli, pieprzu, czosnku i papryki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych dań lub jako samodzielna przekąska. Gotowe ogórki po cygańsku to idealny dodatek do różnych potraw i doskonały sposób na urozmaicenie kulinarnych doznań.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie słoików: umyć i osuszyć słoiki oraz nakrętki.
  2. Pokrojenie składników do słoików:
  3. 3 kawałki chrzanu pokrojonego na słupki 3 cm,
  4. 3 ząbki czosnku (ewentualnie 3 kawałki większego czosnku przekrojonego na połówki),
  5. kwiatek kopru (ewentualnie łodyga kopru).
  6. Układanie ogórków w słoikach:
  7. Wkładać ogórki ciasno, zaczynając pionowo.
  8. W razie potrzeby, połóż ogórki bokiem.
  9. W wolne miejsca dodawać 2-3 łodygi kopru.
  10. Na górę słoika dodawać po 2-3 kawałki czosnku i chrzanu.
  11. Przygotowanie zalewy:
  12. Zagotować 3 litry wrzątku.
  13. Dodać 6 łyżek soli, rozpuścić.
  14. Zalewać gorącą zalewą ogórki, dokręcając mocno nakrętki.
  15. Przechowywanie ogórków:
  16. Pozostawić ogórki na 3-4 dni w ciepłym pomieszczeniu, następnie przenieść do piwnicy lub spiżarni.
  17. Proporcje zalewy: na 1 litr wody dodajemy 2 łyżki soli.
Przepis na Ogórki po Cygańsku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Ogórki po Cygańsku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up