Przepis na Ogórki po Cygańsku
Ogórki po cygańsku to tradycyjne danie, które zachwyca pysznym i pikantnym smakiem. Ogórki pokrojone w plasterki marynuje się w zalewie z octu, cukru, soli, pieprzu, czosnku i papryki. Doskonale sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych dań lub jako samodzielna przekąska. Gotowe ogórki po cygańsku to idealny dodatek do różnych potraw i doskonały sposób na urozmaicenie kulinarnych doznań.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie słoików: umyć i osuszyć słoiki oraz nakrętki.
- Pokrojenie składników do słoików:
- 3 kawałki chrzanu pokrojonego na słupki 3 cm,
- 3 ząbki czosnku (ewentualnie 3 kawałki większego czosnku przekrojonego na połówki),
- kwiatek kopru (ewentualnie łodyga kopru).
- Układanie ogórków w słoikach:
- Wkładać ogórki ciasno, zaczynając pionowo.
- W razie potrzeby, połóż ogórki bokiem.
- W wolne miejsca dodawać 2-3 łodygi kopru.
- Na górę słoika dodawać po 2-3 kawałki czosnku i chrzanu.
- Przygotowanie zalewy:
- Zagotować 3 litry wrzątku.
- Dodać 6 łyżek soli, rozpuścić.
- Zalewać gorącą zalewą ogórki, dokręcając mocno nakrętki.
- Przechowywanie ogórków:
- Pozostawić ogórki na 3-4 dni w ciepłym pomieszczeniu, następnie przenieść do piwnicy lub spiżarni.
- Proporcje zalewy: na 1 litr wody dodajemy 2 łyżki soli.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Ogórki po Cygańsku, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również