Przepis na Kotlety Jajeczne z Ziemniakami
Kotlety jajeczne z ziemniakami to prosty i smaczny przepis, który doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Ziemniaki gotujemy, przekładamy do miski, dodajemy jajka, bułkę tartinę, przyprawy i mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionym sosem i surówką. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić jedną większą cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle.
- Przepuścić przez praskę lub przetrzeć ugotowane ziemniaki, aby uzyskać gładką masę.
- Posiekać trzy ugotowane na twardo jajka drobno.
- Dodać posiekane jajka, pokrojoną zieleninę (koperek i natkę pietruszki) do ziemniaków.
- Po zrumienieniu cebuli, dodać ją do miski z ziemniakami i jajkami.
- Dodać do miski żółtka (cztery sztuki), chrzan (3 łyżeczki), sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Ubijać białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy z ziemniaków.
- Pozostawić masę na około 15 minut, aby stężała.
- Na patelni rozgrzać klarowane masło.
- Formować kotlety z masy z ziemniaków i obtaczać je w bułce tartej (lub panko).
- Smażyć kotlety na patelni aż zrumienią się z jednej strony.
- Delikatnie odwrócić kotlety i smażyć aż zrumienią się również z drugiej strony.
- Podawać kotlety np
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Kotlety Jajeczne z Ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również