Przepis na Kotlety Jajeczne z Ziemniakami

Kotlety jajeczne z ziemniakami to prosty i smaczny przepis, który doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Ziemniaki gotujemy, przekładamy do miski, dodajemy jajka, bułkę tartinę, przyprawy i mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, aż do zarumienienia. Podajemy z ulubionym sosem i surówką. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić jedną większą cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle.
  2. Przepuścić przez praskę lub przetrzeć ugotowane ziemniaki, aby uzyskać gładką masę.
  3. Posiekać trzy ugotowane na twardo jajka drobno.
  4. Dodać posiekane jajka, pokrojoną zieleninę (koperek i natkę pietruszki) do ziemniaków.
  5. Po zrumienieniu cebuli, dodać ją do miski z ziemniakami i jajkami.
  6. Dodać do miski żółtka (cztery sztuki), chrzan (3 łyżeczki), sól i świeżo mielony czarny pieprz
  7. Ubijać białka na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy z ziemniaków.
  8. Pozostawić masę na około 15 minut, aby stężała.
  9. Na patelni rozgrzać klarowane masło.
  10. Formować kotlety z masy z ziemniaków i obtaczać je w bułce tartej (lub panko).
  11. Smażyć kotlety na patelni aż zrumienią się z jednej strony.
  12. Delikatnie odwrócić kotlety i smażyć aż zrumienią się również z drugiej strony.
  13. Podawać kotlety np
Przepis na Kotlety Jajeczne z Ziemniakami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Kotlety Jajeczne z Ziemniakami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up