Przepis na Gulasz z Sarny

Gulasz z sarny to wyborna potrawa, która doskonale sprawdzi się podczas specjalnych okazji. Miękkie kawałki mięsa, aromatyczne przyprawy i bogaty sos to idealne połączenie smaków, które zachwyci nie tylko miłośników dziczyzny. To danie z pewnością wzbudzi zachwyt gości i podkręci atmosferę wyjątkowej okazji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrojenie mięsa dziczyzny (udźca, łopatki) na kostkę.
  2. Zabezpieczenie mięsa marynatą na bazie czerwonego wina, czosnku, goździków i innych przypraw.
  3. Marynowanie mięsa przez około 24 godziny.
  4. Osączenie i przesmażenie mięsa na gorącym oleju.
  5. Dodanie pokrojonej cebuli i przesmażenie jej z mięsem.
  6. Dodanie liścia laurowego, goździków, papryki i innych przypraw do gulaszu.
  7. Dolażenie marynaty i wina, odparowanie alkoholu.
  8. Dolażenie wody i duszenie mięsa przez minimum 1,5 godziny.
  9. Dodanie grzybów 20 minut przed końcem duszenia.
  10. Przygotowanie klusek: ugotowanie ziemniaków, przeciśnięcie ich, dodanie mąki ziemniaczanej, jaja, soli i wyrabianie ciasta.
  11. Formowanie klusek i gotowanie ich w osolonej wodzie.
  12. Przesmażenie pieczarek.
  13. Dodanie klusek i pieczarek do gulaszu.
  14. Podgrzanie klusek na patelni z masłem i pietruszką.
  15. Podanie gulaszu z kluskami, posypane pietruszką jako dekorację.
  16. Smacznego!
Przepis na Gulasz z Sarny

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Przepis na Gulasz z Sarny, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up