Polędwica wołowa przepis na obiad

Polędwica wołowa po francusku to elegancki i aromatyczny obiad, który zachwyci każdego miłośnika wysublimowanych smaków. Soczysta i delikatna polędwica, przygotowana z dodatkiem suszonych ziół i czerwonego wina, podana z sosem demi-glace, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonała propozycja na specjalne okazje lub romantyczne wieczory we dwoje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyścić polędwicę wołową.
  2. Rozgrzać patelnię i dodać 50g masła.
  3. Wrzucić całego polędwicę na rozgrzane masło.
  4. Smażyć polędwicę z każdej strony po 10 minut.
  5. Przewrócić mięso na drugą stronę i dodać sól, pieprz i tymianek.
  6. Kontynuować smażenie przez 10 minut.
  7. Ponownie przewrócić polędwicę na drugą stronę, dodać sól, pieprz, przykryć patelnię i smażyć pod przykryciem przez 5 minut.
  8. Przewrócić polędwicę na drugą stronę, przykryć i smażyć kolejne 5 minut.
  9. Zdjąć polędwicę z ognia, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
  10. Następnie pokroić polędwicę w plastry i podawać.
Polędwica wołowa przepis na obiad

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polędwica wołowa przepis na obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up