Polędwica wołowa przepis na obiad
Polędwica wołowa po francusku to elegancki i aromatyczny obiad, który zachwyci każdego miłośnika wysublimowanych smaków. Soczysta i delikatna polędwica, przygotowana z dodatkiem suszonych ziół i czerwonego wina, podana z sosem demi-glace, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Doskonała propozycja na specjalne okazje lub romantyczne wieczory we dwoje.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyścić polędwicę wołową.
- Rozgrzać patelnię i dodać 50g masła.
- Wrzucić całego polędwicę na rozgrzane masło.
- Smażyć polędwicę z każdej strony po 10 minut.
- Przewrócić mięso na drugą stronę i dodać sól, pieprz i tymianek.
- Kontynuować smażenie przez 10 minut.
- Ponownie przewrócić polędwicę na drugą stronę, dodać sól, pieprz, przykryć patelnię i smażyć pod przykryciem przez 5 minut.
- Przewrócić polędwicę na drugą stronę, przykryć i smażyć kolejne 5 minut.
- Zdjąć polędwicę z ognia, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
- Następnie pokroić polędwicę w plastry i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Polędwica wołowa przepis na obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również