Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku to delikatne i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysta pierś z kurczaka jest nadziewana aromatycznym szpinakiem, czosnkiem i serem, a następnie pieczona w piekarniku, aż stanie się złocisto-brązowa i chrupiąca. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich fanów kurczaka i szpinaku.
Składniki
Przygotowanie
- Wymyć i osuszyć filety z kurczaka.
- Przeciąć filety wzdłuż, aby powstały 2 plastry z każdego.
- Rozbić filety na cienkie plastry, posypać solą, pieprzem i papryką słodką.
- Układać kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawioną stroną do dołu.
- Posypać drugą stronę kotletów solą, pieprzem i papryką słodką.
- Zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek startego sera do pokrojonych różyczek brokuła.
- Dodać do tego gęsty jogurt lub śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- Nałożyć pastę brokułową na kotlety, równomiernie rozprowadzić.
- Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 40 minut (grzanie góra-dół).
- Po tym czasie wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika, aby roztopić ser.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również