Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku

Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku to delikatne i aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysta pierś z kurczaka jest nadziewana aromatycznym szpinakiem, czosnkiem i serem, a następnie pieczona w piekarniku, aż stanie się złocisto-brązowa i chrupiąca. Prosty w przygotowaniu, ten przepis z pewnością zachwyci wszystkich fanów kurczaka i szpinaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymyć i osuszyć filety z kurczaka.
  2. Przeciąć filety wzdłuż, aby powstały 2 plastry z każdego.
  3. Rozbić filety na cienkie plastry, posypać solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Układać kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawioną stroną do dołu.
  5. Posypać drugą stronę kotletów solą, pieprzem i papryką słodką.
  6. Zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach, dodać kilka łyżek startego sera do pokrojonych różyczek brokuła.
  7. Dodać do tego gęsty jogurt lub śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  8. Nałożyć pastę brokułową na kotlety, równomiernie rozprowadzić.
  9. Piec w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez około 40 minut (grzanie góra-dół).
  10. Po tym czasie wyjąć kotlety z piekarnika, posypać startym serem i wstawić jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika, aby roztopić ser.
  11. Smacznego!
Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka ze szpinakiem w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up