Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym

Pierś z kurczaka ze szparagami w delikatnym sosie śmietanowym to idealna propozycja na szybki i smaczny obiad. Soczysta pierś z kurczaka grillowana z dodatkiem szparagów, podana w kremowym sosie śmietanowym to połączenie, które zachwyci nie tylko miłośników kuchni. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki i aromatyczny - ten przepis z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi dobrego jedzenia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść szparagi, usuwając zdrewniałe końcówki.
  2. Pokrój szparagi na kawałki o zbliżonej wielkości.
  3. Pokrój pierś z kurczaka na plastry.
  4. Posól i popieprz pierś z kurczaka z obu stron.
  5. Sos:
  6. W rondlu rozgrzej odrobinę masła lub oliwy.
  7. Podsmaż pokrojone szparagi przez kilka minut, aż staną się miękkie.
  8. Dodaj do szparagów śmietanę kremówkę.
  9. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami.
  10. Kurczak:
  11. Na patelni rozgrzej olej.
  12. Smaż plastry kurczaka z obu stron, aż staną się rumiane i dobrze przezewrzone.
  13. Podanie:
  14. Na talerzu ułóż plastry kurczaka.
  15. Polej kurczaka i szparagi sosem śmietanowym.
  16. Podawaj danie od razu, posypane świeżo posiekanymi ziołami
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up