Pierś z kurczaka z marchewką
Pierś z kurczaka z marchewką to prosty i zdrowy przepis na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Soczysta pierś z kurczaka pieczona z marchewką, aromatycznymi przyprawami i ziołami to propozycja dla miłośników pysznych, domowych potraw. Dzięki prostocie przygotowania i niewielkiej ilości składników, danie to jest idealnym pomysłem na szybki i zdrowy posiłek.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C/392°F.
- Ułóż ziemniaki w naczyniu do zapiekania, posyp solą, pieprzem, rozmarynem, papryką i polej olejem
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż filety z kurczaka z obu stron na złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną w paski paprykę do kurczaka i smaż razem.
- Po usmażeniu, ułóż kurczaka na upieczonych wcześniej ziemniakach.
- W misce wymieszaj jajka, sól, pieprz, gęstą śmietanę, mąkę i starty ser
- Na wierzch dodaj pokrojone pomidory i ponownie wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Przygotuj sałatkę: wymieszaj rukolę, pokrojone ogórki, pomidorki koktajlowe, posiekaną czerwoną cebulę, awokado, pokrojoną pietruszkę i oliwki.
- W miseczce przygotuj dressing z oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ziarenek sezamu.
- Podawaj danie z kurczakiem z ziemniakami z sałatką na boku
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z kurczaka z marchewką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również