Pierś z indyka w pomarańczach

Pierś z indyka w pomarańczach to proste danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Mięso indyka jest delikatne i soczyste, a marynata z soku pomarańczowego nadaje mu wyjątkowego charakteru. To idealna propozycja na obiad lub kolację, która zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością i smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oczyść deskę do krojenia.
  2. Przygotuj średniej wielkości pierś z indyka.
  3. Natrzyj i przypraw pierś z indyka od frontu i od tyłu oliwą z oliwek.
  4. Podnieś skórę z przodu pierś z indyka, aby można było dobrze przyprawić mięso pod skórą.
  5. Dodaj pod skórę przyprawionego masła czosnkowego.
  6. Przypraw pierś z indyka ziołami, czosnkiem w proszku, przyprawą solą, pieprzem.
  7. Włóż pierś z indyka do naczynia żaroodpornego.
  8. Dodaj 1,5 szklanki wody do naczynia z mięsem.
  9. Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika ustawionego na 350 stopni Fahrenheita (około 175 stopni Celsjusza) i piecz przez 2 godziny i 10 minut.
  10. Wyciśnij sok z pomarańczy do miski, aby uzyskać polewę pomarańczową.
  11. Dodaj sos chili ze skórką pomarańczową i pozostały sos z mięsa do soku pomarańczowego
  12. Polej mięso sosem pomarańczowym.
  13. Przełoż pierś z indyka na liście sałaty.
  14. Udekoruj kawałkami pomarańczy i żurawiną.
  15. Podawaj ciepłe, skrapiając polewą pomarańczową w trakcie podawania.
  16. Gotowe! Doskonałe danie na nadchodzące święta!
Pierś z indyka w pomarańczach

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierś z indyka w pomarańczach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up