Pierogi z kaszą gryczaną bez sera
Pierogi z kaszą gryczaną bez sera to pyszna i pożywna propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich pierogów. Kasza gryczana nadaje im lekkości i oryginalnego smaku, dzięki czemu potrawa staje się interesującą alternatywą dla klasycznych wersji. Dodatek różnych farszy lub sosów sprawia, że danie może być urozmaicone w zależności od preferencji kulinarnych.
Składniki
Przygotowanie
- W rondelku podgrzej ciepłe mleko, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę drożdży
- W misce wymieszaj 300g mąki, 1/3 łyżki soli oraz 40g masła.
- Dodaj aktywowane drożdże z mlekiem do mąki i zagnieć bardzo miękkie ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia przez 30 minut w ciepłym miejscu.
- Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 12 części.
- Przygotuj nadzienie, np
- Na stolnicy rozwałkuj każdą część ciasta na cienkie placki.
- Nałóż nadzienie na jedną połowę placka, zlep drugą połowę ciasta, ściśnij brzegi widelcem.
- Gotuj pierogi w wodzie z sodą przez 30 sekund.
- Wyjmij pierogi, odcedź i ułóż na blasze do pieczenia.
- Piecz pierogi w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż staną się złociste.
- Po upieczeniu polej pierogi masłem.
- Gotowe pierogi podawaj i..
- Jeśli masz jakieś pytania, śmiało pytaj.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z kaszą gryczaną bez sera, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również