Pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli

Przepis na pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli to klasyczne pierogi z nadzieniem z mielonej białej kiełbasy, cebuli i przypraw. Ciasto jest puszyste i delikatne, a pierogi można podawać zarówno gotowane, jak i usmażone na patelni z cebulą. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych pierogów.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: białą kiełbasę, mąkę, wodę, jajko, sól.
- Posiekaj białą kiełbasę na drobną kostkę.
- W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, szczyptą soli i wodą, aby uzyskać elastyczne ciasto.
- Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odrobinę odpoczęło.
- Nadzienie:
- Podsmaż kawałki białej kiełbasy na patelni do momentu, aż będą lekko zrumienione.
- Odstaw podsmażoną kiełbasę do ostygnięcia.
- Formowanie pierogów:
- Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
- Za pomocą szklanki wycinaj krążki ciasta.
- Nałóż na każdy krążek ciasta odrobinę farszu z białej kiełbasy.
- Zlep brzegi pieroga, formując trójkąt lub półksiężyc.
- Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch.
- Wyjmij gotowe pierogi, odcedź i podawaj np
- Podawanie:
- Podawaj pierogi z białą kiełbasą na gorąco, posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane kiełbasą
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również