Pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli

Przepis na pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli to klasyczne pierogi z nadzieniem z mielonej białej kiełbasy, cebuli i przypraw. Ciasto jest puszyste i delikatne, a pierogi można podawać zarówno gotowane, jak i usmażone na patelni z cebulą. Ten przepis to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych pierogów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: białą kiełbasę, mąkę, wodę, jajko, sól.
  2. Posiekaj białą kiełbasę na drobną kostkę.
  3. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem, szczyptą soli i wodą, aby uzyskać elastyczne ciasto.
  4. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odrobinę odpoczęło.
  5. Nadzienie:
  6. Podsmaż kawałki białej kiełbasy na patelni do momentu, aż będą lekko zrumienione.
  7. Odstaw podsmażoną kiełbasę do ostygnięcia.
  8. Formowanie pierogów:
  9. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę.
  10. Za pomocą szklanki wycinaj krążki ciasta.
  11. Nałóż na każdy krążek ciasta odrobinę farszu z białej kiełbasy.
  12. Zlep brzegi pieroga, formując trójkąt lub półksiężyc.
  13. Gotowe pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na wierzch.
  14. Wyjmij gotowe pierogi, odcedź i podawaj np
  15. Podawanie:
  16. Podawaj pierogi z białą kiełbasą na gorąco, posypane świeżo zmielonym pieprzem i udekorowane kiełbasą
Pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierogi z białą kiełbasą wg przepisu Joli, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up