Pierz z kaczki nadziewana jabłkami i żurawiną, pieczona do chrupkości

Pierz z kaczki nadziewana jabłkami i żurawiną, pieczona do chrupkości - to wyjątkowo aromatyczne i smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika kaczki. Soczyste mięso kaczki w połączeniu z słodyczą jabłek i kwaśnością żurawiny tworzy niezwykłą symfonię smaków. Pieczenie do chrupkości nadaje potrawie wyjątkowości i zachęca do sięgnięcia po kolejną porcję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj kaczkę i osusz.
  2. Natrzyj kaczkę olejem, majerankiem i solą.
  3. Owiń kaczkę w folię spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  4. Wysmaruj naczynie żeliwne olejem.
  5. Wyłóż kaczkę na naczyniu.
  6. Pokrój 6 jabłek na mniejsze kawałki, zostaw kilka większych.
  7. W misce wymieszaj jabłka z żurawiną i majerankiem.
  8. Nadziewaj kaczkę kawałkami jabłek i żurawiną.
  9. Wykałaczkami zabezpiecz otwór kaczki.
  10. Układaj resztę jabłek dookoła kaczki.
  11. Dolej szklankę zimnej wody do naczynia.
  12. Nakryj naczynie i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na około 2 godziny.
  13. Po dwóch godzinach, odkryj naczynie i piecz kaczkę dalej przez 15-20 minut, aż zrumieni się.
  14. Po zrumienieniu, przykryj ją ponownie i zostaw w wyłączonym piekarniku na dodatkowe 15 minut.
  15. Gotową kaczkę pokrój i podawaj z jabłkami z żurawiną.
  16. Na koniec, ocen smak potrawy i zapisz swoje przemyślenia.
Pierz z kaczki nadziewana jabłkami i żurawiną, pieczona do chrupkości

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pierz z kaczki nadziewana jabłkami i żurawiną, pieczona do chrupkości, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up