Pałki z kurczaka z warzywami

Pałki z kurczaka z warzywami to pyszna i zdrowa propozycja na obiad, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste kawałki kurczaka w delikatnej panierce, podane z chrupiącymi warzywami, tworzą idealne danie dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu, stanowią doskonałą opcję na szybki i zdrowy posiłek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę: W misce z ząbkami czosnku dodaj 4 łyżki oleju, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę soli, 1 łyżeczkę majeranku i wymieszaj.
  2. Natrzyj 8 pałek z kurczaka przygotowaną marynatą z każdej strony.
  3. Jeśli masz możliwość, marynuj mięso na minimum godzinę w lodówce, jednak najlepiej zrobić to dzień wcześniej
  4. Przygotuj warzywa: obierz 4 ziemniaki, 2 marchewki i 3-4 małe cebulki.
  5. Układaj warzywa wokół przygotowanych pałek z kurczaka.
  6. Przed pieczeniem przypraw warzywa solą oraz pieprzem.
  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  8. Wlej resztę marynaty z mięsa na blaszkę, na której będzie pieczony posiłek.
  9. Włóż naczynie do piekarnika i piecz 45 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia.
  10. Sprawdź gotowość dania mięso i warzywa powinny być miękkie.
  11. Danie gotowe! Możesz podawać je na talerzu, przyprawiając ewentualnie solą i pieprzem
Pałki z kurczaka z warzywami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Pałki z kurczaka z warzywami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up