Obiad z mięsa mielonego i ryżu

Kotlety mielone z sosem pomidorowym to klasyczne, domowe danie obiadowe, które zawsze zachwyca swoim prostym, ale smacznym smakiem. Soczyste kotlety mielone, obtoczone w chrupiącej panierce, podane z gęstym sosem pomidorowym i delikatnym, białym ryżem to kompozycja, która zaspokoi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Smacznego!

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni.
  2. Pokrój jedną średniej wielkości cebulę w kostkę i podsmaż ją na patelni.
  3. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pieczarki (250 g) i smaż, aż odparują całkowicie wodę.
  4. Dodaj mięso mielone (400 g) i podsmażaj kilka minut, aż straci różowy kolor.
  5. Dopraw mięso solą i pieprzem, kontynuuj smażenie przez 4-5 minut.
  6. Dodaj krojone pomidory z puszki i smaż wszystko razem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki) i wymieszaj farsz.
  8. Przełóż farsz do naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm.
  9. Dodaj ugotowany ryż (200 g) i szklankę groszku konserwowego.
  10. Wymieszaj wszystkie składniki.
  11. Dodaj starty ser (150 g), część do środka i resztę na wierzch zapiekanki.
  12. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  13. Włóż przykrytą zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  14. Odkryj zapiekankę i piecz jeszcze 5-7 minut, aż się zarumieni.
  15. Gotową zapiekankę podawaj.
Obiad z mięsa mielonego i ryżu

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Obiad z mięsa mielonego i ryżu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up