Naleśniki z szynką i serem

Naleśniki z szynką i serem to proste i smaczne danie, które świetnie sprawdza się na szybki obiad lub kolację. Do przygotowania naleśników wystarczy zwykłe ciasto naleśnikowe, które smażymy na patelni. Następnie nadziewamy je cienkimi plasterkami szynki i startym serem, składamy w trójkąt i podgrzewamy na patelni aż ser się roztopi. Danie można podawać z ulubionym sosem, sałatką lub surówką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wbij 2 jajka do wysokiego naczynia.
  2. Wlej do naczynia szklankę mleka.
  3. Dodaj pół łyżeczki soli i krótko wszystko zmiksuj.
  4. Następnie wsyp szklankę mąki i ponownie zmiksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto.
  5. Dodaj oregano lub zioła prowansalskie.
  6. Wlej 3/4 szklanki wody gazowanej i krótko zmiksuj ciasto.
  7. Odstaw ciasto na naleśniki na 15-20 minut.
  8. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: starty ser żółty, drobno pokrojoną szynkę (lub inną ulubioną wędlinę), drobno pokrojony szczypiorek.
  9. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki z jednej strony aż do zetknięcia się ciasta.
  10. Gdy naleśnik będzie złocisty, odwróć go na drugą stronę i usmaż.
  11. Na usmażony naleśnik położ ketchup, wędlinę, szczypiorek i starty ser, a następnie przykryj drugą połową naleśnika.
  12. Podobnie przygotuj drugi naleśnik.
  13. Podawaj naleśniki gorące
Naleśniki z szynką i serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Naleśniki z szynką i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up